Sètz aquí : Acuèlh > ficas guida emplegaires > Embauchar > Redigir un contract de tribalh
emploi
emploi
Redigir un contract de tribalh
Redigir un contract de tribalh

Lo contract de tribalh qu’ei ua convencion de dret privat que crea un ligam de subordinacion juridic entre emplegaire e emplegat. La redaccion deu contract de tribalh qu’ei mes qu’ua formalitat administrativa, la cau plan pensar pr’amor lo contrat de tribalh que descriu las obligacions mutuaus qu’existeishen entre lo salariat d’ua part e l’emplegaire d’aute part.

Lo contract de tribalh qu'a vocacion a encadrar las relacions emplegat-emplegaire. Atau que permet de previéner e de dar ua responsa en cas de problèmas au parat de l'execucion deu contract de tribalh. En particular, aqueste contract que deu descríver lo contienut de las missions deu salariat, lo sué encadrament (lo gra d'autonomia) e la sua remuneracion.

En cas de problèma ligat a l'execucion deu contract de tribalh portat a la coneishença de la juridiccion deus "prud'hommes”, tostemps lo jutge s'apuejarà sus ua analisi deu contract de tribalh e ua confrontacion aus hèits entà dar la sua senténcia.

Lo contienut deu contract de tribalh.

Totas las dadas seguentas que deven càber au deguens deu contract de tribalh :

 • La foncion qu'ocuparà l'emplegat e la sua qualificacion professionau,
 • La remuneracion (salari e primas de totas menas). En cas d'aplicacion de convencion collectiva o d'acòrd d'entrepresa la remuneracion mes favorabla au salariat que deu estar aplicada. De tota manèra, lo salari que deurà tostemps estar superior au SMIC. En cas d'aplicacion d'ua convencion collectiva, lo salari depenerà dirèctament de l'aplicacion d'un barèma (cada emplec corresponerà a ua categoria que deu estar mencionada dens lo contract de tribalh, adès que bastarà de multiplicar los punts que correspónen a la categoria per la valor deu punt entà aver lo salari brut).
 • La durada deu contract : shens aquera estipulacion lo contract qu'ei considerat con un contract a durada indeterminada. Avisatz-vs, un contract de tribalh a durada determinada ne pòt pas perméter de prevesir durablament un emplec ligat a l'activitat normau e permanenta de l’entrepresa.
 • L'intensitat orària setmanèra : shens aquera estipulacion lo contract qu'ei considerat com un contract a temps plen (35 òras ebdomadàrias).
 • Lo delai de preavís en cas de demission (sovent integrat a la convencion collectiva, senon qu'ac cau precisar).
 • La convencion collectiva aplicada,
 • Lo lòc de tribalh.

A la signatura deu contract la convencion collectiva e l'acòrd d'entrepresa que deven estar presentadas a l'emplegat.

Atau lo contract de tribalh que pòt estar un document pro-brac que cita la convencion collectiva aplicabla per plan encadrar lo contract de tribalh. Totun lo contract de tribalh que pòt contiéner clausas especificas.

Las clausas especificas :

Entà ajuda'vs trobaratz mantuns exemple sus internet entà redigir un contract de tribalh.

 • Lo periòde d'ensai : còps que i a, aqueste periòd qu'ei present au deguens de la convencion, senon, lo contract de tribalh que pòt contiéner ua clausa que limita dens lo temps lo periòde d'ensai (pendent lo quau l'emplegaire e l'emplegat poden quan vòlen e shens justificacion acabar dab lo contract de tribalh).
  Dens l'abséncia de convencion, sovent lo contract que prevei un periòde d'ensai que va de quauques dias entà un emplegat pòc qualificat dinc a tres mes entà un cadre.
 • La clausa de non-concurréncia : l'emplegat que s'engatja a non pas tribalhar per ua entrepresa deu medish sector economic pendent un temps limitat après la ruptura deu contract de tribalh (la preséncia de la clausa de non-concurréncia justifica d'ua contrapartida financèra).
 • La clausa de mobilitat : en signant-la l'emplegat s'engatja a acceptar ua mudason. Alavetz, un arrefús seré un motiu de ruptura deu contract de tribalh par la sua faute.